Cum a ajuns GTA cea mai de succes franciză din 1997 până azi

de: Florin Cașotă
08 07. 2019

Jocurile din seria Grand Theft Auto au avut un succes imens de-a lungul anilor, iar ultimul titlu s-a dovedit a fi incredibil de popular. De ce?

În GTA III intri în pielea lui Claude, în Vice City joci cu Tommy Vercetti, iar în San Andreas ești Carl „CJ” Johnson. Antonio „Toni” Cipriani, Victor „Vic” Vance sunt alte două personaje principale din Liberty City Stories și Vice City Stories. Apoi îl avem pe Niko Belic în GTA IV și în GTA V îi controlezi pe Michael De Santa, Franklin Clinton și Trevor Philips.

Toată această înșiruire de personaje are un scop. Acela de a sublinia elementele comune. Toate personajele nu sunt tocmai bune. Niciunul nu este cetățean model al societății, majoritatea sunt infractori, iar scopul nu și-l ating prin mijloace legale. Vor o viață mai bună, dar nu vor să atingă acest obiectiv prin mijloace tradiționale.

Astfel de teme și de personaje sunt des întâlnite și în lumea filmului. Vrem ca Michael Corleone să reușească în „The Godfather”, vrem ca Henry Hill să scape de FBI în „Goodfellas” și sperăm ca planul lui Walter White din „Breaking Bad” să fie unul de succes.

Astfel de filme, dar mai ales astfel de jocuri, ne permit să „facem” pe gangsterul, pe ăla rău într-un mediu în care nu există consecințe reale. De asta nimeni calcă cu mașina lucrătoare sexuale pe stradă în lumea reală și de asta nimeni nu fură mașini în plină zi. Astfel de lucruri le faci doar în jocuri ca GTA.

Și nimeni nu produce mai bine astfel de jocuri precum Rockstar Games. Creatorii seriei GTA și a Red Dead Redemption au găsit rețeta perfectă pentru astfel de jocuri cu un grad mare de escapism. GTA III, Vice City sau San Andreas au devenit locuri de joacă pentru generații de gameri.

De ce GTA este apreciat de diferite generații de gameri

Asta a schimbat GTA III. A spart conceptul liniar de joc și le-a dat gamerilor posiblitatea de a alege. Ce vrei să faci în lumea asta virtuală?

Vrei să vezi ce ți-am pregătit? Bine.

Vrei să arunci în aer mașini în timp ce zbori dezbrăcat pe un avion? Bine. Se aranjează.

Limita era doar imaginația (mai ales dacă activai codurile). Mai ții minte atunci când notai codurile pe un caiet pentru ca apoi să le introduci în joc?

Oricine intra în lumea virtuală a unui astfel de joc avea un teren de joacă în fața ochilor. Puteai urma firul narativ al povestei sau puteai să te plimbi pe străzi, respectând regulile din trafic, ascultând muzică la radio.

Bineînțeles, un astfel de gameplay a atras, de la sine, și multe critici. Cum adică eroii jocului sunt niște infractori? Cum se poate? Ce lecție vor învăța copii? Ce vor învăța gamerii când văd că pot ucide pe oricine pe stradă și pot scăpa cu asta?

Jocul a fost legat și de actele de violență comise în realitate. Însă niciun studiu încă nu a dovedit efectul pe care-l au jocurile violente asupra dezvoltării unui copil.

Dacă este să o luăm la modul personal, eu mă joc de când sunt mic și am la activ mii de jocuri violente și nu am porniri violente.

Mai mult, Rockstar Games a început să integreze din ce în ce mai multe mini-jocuri în titlurile sale. Astfel, poți să joci poker ore întregi în Red Dead Redemption 2 și așa mai departe (numai eu îl duceam pe CJ la sală în San Andreas, în timp ce mie îmi era lene să fac și cinci flotări?).

Ce-i interesant este că GTA a avut mereu succes. Indiferent că te-ai născut în anii ’90 sau anii 2000, ai jucat un Grand Theft Auto și ți-a plăcut. Poate l-ai apreciat pentru poveste și personaje sau pentru libertatea pe care ți-o oferă.

Jocurile GTA vor fi întotdeauna de succes pentru că reprezintă un mediu de escapism, un loc unde gamerii pot să facă ce vor, fără a suferi consecințele acțiunilor negative.

În același timp, jocurile GTA vor fi în continuare de succes dacă Rockstar va continua să realizeze personaje complexe, o poveste intrigantă, dar și un mediu de joc detaliat, inspirat din realitate.

Detalii despre GTA VI sunt puține. Compania nici măcar nu a anunțat că lucreazăla un astfel de titlu, însă ceea ce se speculează despre următorul titlu din serie sună foarte bine. GTA VI ar fi inspirat de serialul Narcos, iar acțiunea s-ar petrece în două orașe. Personajul principal ar fi un bărbat pe nume Ricardo, care încearcă să-și facă o reputație în lumea interlopilor și traficanților de droguri.

GTA VI se conturează în a fi un nou loc de joacă pentru generația care a crescut cu Fortnite și Netflix.